Are you talkin’ to me?!

Ma bate-un gand de ceva timp. Nu e coplesitor sa-mi ocupe mintea intru totul si sa-mi ceara socoteala neintarziat, dar revine insistent, ca ploaia marunta pe pervaz – pic, pic, pic… Aud o vorba, retin cate-o idée ori imagine si toate se-nsiruie ca margelele pe-o ata si se leaga intr-un sirag unduit de ganduri.

Oare noi comunicam mai bine cu oamenii de langa noi sau cu cei de departe? Adica prezenta fizica, apropierea ne garanteaza comunicarea? Parca nu. Si parca incep sa cred ca o si impiedica de cele mai multe ori.

Ma uit la cupluri sau familii ce locuiesc in aceeasi casa. Ce-si comunica ei? Vreau sa spun din randul sentimentelor, al gandurilor personale, nu socotesc aici discutiile casnice, uzuale, inerente traiului in comun. Nu punem la socoteala nici conversatiile superficiale, de convenienta de la serviciu, nici barfele din cafenea, nici pantomima din club, nici vaicareala de la sfarsitul zilei catre cine s-o nimeri “vai, sunt oboist, mort. Mi-e foame/sete/somn/sex” .

De ce din ce in ce mai des spui “sunt trist” doar in scris, intr-un email catre un prieten de departe, pe blog catre necunoscuti, sau poate, mai demodat, intr-un jurnal pe agenda…? Cum se face ca ti-ai deschide mai degraba sufletul unui necunoscut intalnit intamplator in tren, unui taximetrist sporovaitor, unui coleg din scoala generala, cu care vorbesti arar pe net sau poate bunicii sfatoase pe care o vizitezi o data la 2 ani si nu colegului de dormitor? Cum?

De ce ne instrainam asa? De ce ne inchidem?

2 Responses to Are you talkin’ to me?!

  1. Pingback: Consideraţii matinale despre comunicare | Catherine's crossroad

  2. Mahalagiu says:

    Nu ne înstrăinăm. E un fenomen observat de multă vreme. Thomasso d’Aquino observase că, pentru a te bucura de un prieten, trebuie să ai o anumită depărtare de el. Sau cum zicea un francez: de departe să văd calităţile, de aproape defectele. Mai mult, pentru o persoană apropiată, fizic şi altfel, tristeţeata e uneori o povară.

    Până la urmă, astea sunt mizilicuri. Poate că între persoanele apropiate nu contează artificiile de limbaj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: