de vacanta

Inchid ochii.

Pe nisipul zgrumturos de culoarea caisei imi insir oasele invelite-n carne si acoperite cu piele moale. Imi rasfir parul de la marginea umbrei de pin si pana la tivul dantelat al marii. Si-mi asez cu grija sufletul greu la mal. Si stau. Si ma cotropeste o liniste sora cu uitarea. Arde soarele diminetii si-mi lichefiaza incet sub teasta, gandurile, grijile si memoria. Nu mai sunt, nu mai trebuie, nu mai am. Resetez sistemul. Ma arunc sub val.

La taverna e umbra deasa. Vinul e alb, aromat usor si rece. Se-aud voci in surdina intr-o limba complet necunoscuta. Marea sclipeste in soare, la zece pasi. In spate, urca soseaua printre stanci si pini spre sat. Ma uit printre gene in lumina la florile multicolore si vad curcubee. Daca pe poarta ar intra Sf. Petru sau Mihail nu m-as mira deloc.

Vila e alba si stralucitoare pe dinafara si racoroasa pe dinauntru. Patul alb si tare ca un catafalc. Se-aud greieri, cosasi si gugustiuci. Vag, cu urechea ciulita, se-aude si fosnetul de valuri. Nimic altceva. Citesc cate trei randuri din Nabokov si-apoi, cu ochii deschisi si cartea pe piept, visez rusi inalti si puternici si rusoaice cu ochi tataresti si primaveri asteptate cu infrigurare.

Seara, cand apune soarele, orice adiere de vant impietreste. Marea ridica glasul cu un ton. Gustul de smochina e dulce si catifelat si-al vinului licoros si fin. Intinde luna puntea aurie peste apa timid intai, din ce in ce mai aproape de mal, tarziu in noapte. Asa incat, nu stii incotro s-o apuci: spre camera alba, pe sub pomi sau spre orizont pe cararea tremurata de apa. Si parfumul de caprifoi si leandrii si begonii iti suceste mintile.

Deschid ochii. Inchid cu zgomot sec sertarul cu amintiri. Astea vor fi bune pentru la iarna. Deocamdata, inapoi pe plantatie!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: