fragment dintr-o noapte

E trecut bine de miezul noptii. Aerul e cald si dens. Zumzetul vocilor e scazut. Muzica domina, se raspandeste lacoma in toate ungherele si unduie cu voluptate printre noi, prin noi. Perechile de pe ring plutesc ca-n transa. Nimeni nu priveste la nimeni. Ochii sunt concentrati, adanci in orbite, fixati in puncte ce exista numai pentru ei, dincolo de palpabil. Imbratisarile sunt dramatice, pasii plini de personalitate. Se rotesc in carusel, perechi purtate de acelasi ritm in infinite variante. Tample fierbinti, frunti incruntate a concentrare, buze arse, gaturi si decolteuri asudate, camasi ude lipite de umeri si piepturi, talii stranse cu brat hotarat, solduri in balans, gambe incordate si glezne iuti, pantofi alunecand la unison pe podeaua neteda. Cand muzica se opreste, perechile raman statui vii, in poza zeci de secunde, poate minute, ca si cum timpul n-ar exista, ca si cum muzica ar fi mai presus de timp. Intre doua melodii – un zambet, poate un cuvant. Si-apoi iar imbratisarea. Si alunecarea perfecta. Palpaie inselator si se mai stinge cate-o lumanare parca invinsa de-un acord sfasietor de vioara. Afara, vara isi adie ultimele rasuflari fierbinti. Fosnesc inalt plopii. De la ferestre razbat luminile calde si notele grave ale pianului.

7 Responses to fragment dintr-o noapte

 1. Daniel says:

  Draga mea, chiar nu am inteles nimic? 🙂

  • catherine says:

   Hmm, Daniel, eu speram sa fi inteles ceva. Sper ca intelegi si simt ca ce-ai scris tu acolo nu e un strigat de disperare, e un cantec aproape triumfal. Singuratatea nu e pentru oricine. Pe cei slabi ii infrange si-i secatuieste. Si-i infricoseaza. Tu… nu pari nici infrant, nici infricosat. Poate obosit. Spune-mi, asa-i ca incepi sa-i simti voluptatea? 😉

   Bunvenit pe la mine. Mai treci.

 2. catherine says:

  Stimate domn, distins cititor (intre noi fie vorba, n-am mai intalnit asa cititor atent)

  1) ora era in jur de 3 am. luminile de la ferestre erau galben-portocalii, deci calde
  2) aerul era cald, nu fierbinte intr-adevar
  3) pianul chiar se distingea dintre alte sunete, pana afara in strada, prin ferestrele deschise. iar plopii fosneau de capul lor

  S-apoi, ce-aveti cu lirismul meu? Iar pasiunea din tango nu e nici sange, nici tipat, nici lesin.

  Ma duc sa ma pun la punct cu cultura japoneza 🙂

 3. A. says:

  Citind bloguri, înţeleg chinul scriitorului perfecţionist, de ce Nabokov tot migălea frazele, de ce Pascal a scris de 15 ori o scrisoare către iezuiţi.

  1) Mai întâi aflăm că „E trecut bine de miezul noptii.”, dar textul se sfârşeşte cu „De la ferestre razbat luminile calde”. (Să nu spuneţi că e vorba de reflexiile lumânărilor, deoarece reflexiile în sticlă nu sunt calde, ci reci.)

  2) „vara isi adie ultimele rasuflari fierbinti.” – poetic, dar nepotrivit. Dincolo de miezul nopţii, vara care dă către toamnă nu poate fi fierbinte. De fapt, nici măcar în iulie aerul nu e fierbinte noaptea, ci doar cald.

  3) În ultima propoziţie, „notele grave ale pianului” răzbat de la ferestre. Să înţelegem că muzica se cânta afară? Dacă da, cum de se mai aude foşnetul plopilor? În general, într-o sală de dans, muzica e suficient de puternică pentru a acoperi zgomotele slabe.

  Să ştiţi că lirismul nu e obligatoriu bombastic – o dovedesc filmele lui Wong Kar Wai. Iar pasiunea nu înseamnă obligatoriu sânge, ţipete, leşinuri şi haine sfâşiate („Mamiţo, mă omor!”) – o dovedeşte cultura japoneză.

 4. catherine says:

  incearca. aminteste-ti. niciodata nu-i tarziu… 🙂

 5. impricinatul de corn says:

  dumnezeule…
  dans peste tot!
  vreau si io da’ am cam imbatranit, fir-ar sa fie!
  😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: