La Primărie, la Scoala de fete, coane Fănică…

Aseară am stat la coadă. O coadă civilizată şi simpatică, dar totuşi coadă de mai bine de o oră. Am aşteptat adică să intru la Biblioteca Centrală Universitară, în cadrul Nopţii Muzeelor. Şi nu mi-a părut rău. Doar ce sosisem de la Peleş, aşa încât, atmosfera regală s-a prelungit prin acelaşi aer somptuos, acelaşi mobilier masiv şi elegant, intrările, ferestrele, tavanele decorate bogat. Pe parcursul vizitei, ne-a însoţit câte un ghid, oferind explicaţii potrivite, nici prea multe, nici superficiale. Nu ştiam decât aula, aşa că restul a fost premieră. M-au impresionat cărţile parţial arse, salvate în distrugerea masivă din 1989. Aripa mai nouă, în clădirea Dacia, fostă a securităţii, are un aspect de navă spaţială. E neaşteptat de aerisită şi modernă.

Mai departe, am zis să bifăm şi la şcoala de fete. Adică Şcoala Centrală. Am ajuns pe ultima sută de metri, deşi era anunţat program de vizitare până la 1 noaptea, abia ne-au mai dat voie înăuntru la 12 şi 10. Iarăşi o alegere fericită. Nu ştiu când s-ar mai putea vedea interiorul acestei clădiri deosebite. Aveau şi ghizi în persoanele unor tineri entuziaşti care dădeau detalii despre clădire, grădina interioară, săli şi amfiteatre, directorii şcolii şi diverse obiceiuri. Oarecum legat de epoca de glorie a locaţiei, într-una din săli, era organizată o expoziţie cu vânzare de pălării unicat din toate timpurile. Predominau cele cu voaletă, pălăriile vintage, toci, paruri cu fel de fel de accesorii şic. Vizitatoarele probau şi se pozau de zor. Vizitatorii îşi dădeau cu părerea. Gazdele au oferit şi ceai de lămâie, pe care însă nu l-am mai prins. Per total, atmosfera era interesantă. Păcat că în celebra grădină interioară era o beznă să-ţi bagi degetele în ochi.

Am mai văzut expoziţia de fotografie World Press Photo, găzduită într-o sală a noii Biblioteci Naţionale. Fotografiile şi reportajele le văzusem propriu-zis pe net, însă eram curioasă de clădirea cea nouă, deschisă cu tam-tam. Dezamăgitor. Am avut acces în câteva spaţii largi, ce-i drept, dar fără personalitate.

Foişorul de foc era luminat şi asaltat de o mulţime de vizitatori. N-am fost curioasă.

Arhivele statului găzduiau o mică expoziţie de fotografii şi documente legate de urbanism şi arhitectură din diferite oraşe ale ţării. Ar fi fost interesant, doar că spaţiul era mic şi oarecum impropriu.

A fost lume multă, după cum spun jurnalele de ştiri, la mai toate muzeele deschise deja tradiţional. E bine, zic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Responses to La Primărie, la Scoala de fete, coane Fănică…

  1. Pingback: Noapte de mai cu parfum de altădată | Catherine's crossroad

  2. abisurile says:

    Nu stiam ca Romania a adoptat „noaptea muzeelor” , foarta buna initiativa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: