Despre pietrele vii

Am citit undeva despre trovanţi, nu mai ştiu unde. La o căutare rapidă pe vajnicul google, am gasit câteva locaţii în tărişoara noastră unde putem să-i admirăm. Una este în Vâlcea, aproape de Horezu, mai exact pe DN67, pe partea stângă, într-o curbă. Probabil trecând pe drumul cu pricina nimeni nu observă indicatorul discret, doar numai dacă se uită înadins. În fapt, la prima vedere, locul pare o banală „carieră” de argilă, un loc de unde localnicii exploatează după nevoi, pământ lutos, necesar prin construcţii. Însă dealul scobit, dezvelit la soare are o culoare aparte, foarte deschisă, fiind de fapt o cariera de nisip fin şi strălucitor. Poieniţa tăiată de-o cărare şi împrejmuită de salcâmi şi diverse tufişuri, e presărată de bolovani mai mici şi mai mari, mult-căutaţii trovanţi, prăvăliţi din carieră. Au forme rotunjite, unii sunt crăpaţi sau chiar despicaţi în două. În secţiunile retezate se observă foarte bine structura lor concentrică stratificată. Suprafeţele în schimb sunt fie netede, fie grunjoase, în funcţie de cum i-au şlefuit intemperiile. Legendele îi numesc pietre vii şi spun că ar creşte şi s-ar deplasa. De crescut, cresc desigur, însă doar cu câţiva centimetri la o mie de ani, iar de mişcat, se mişcă atunci când localnicii îi duc în propriile ogrăzi cu scop decorativ, aşa cum am văzut de-a lungul drumului. Cei rămaşi în poieniţa de baştină au un aer simpatic, de spiriduşi de piatră strânşi la sfat. Ori de ouă alungite de creaturi extraterestre. Tot legendele, sau să spunem prejudecăţile oamenilor în faţa lucrurilor neobişnuite, i-au încărcat cu atribute negative, cu puteri malefice sau paranormale. Aşa-s românii, bogaţi în închipuiri.

Într-o margine a poienii, pe sub copaci se iţeşte o cărare care duce… pe o pajişte mult mai mare, plină de  capre păscând.

vedere de ansamblu asupra poienii cu trovanţi

panou explicativ

trovanţi la soare

adunarea de taină

trovant crăpat

secţiune transversală în trovant

varietate de trovant cu guler

trovanţi în formare, nedesprinşi încă din cariera de nisip

cărare misterioasă

caprele impasibile pasc printre trovanţi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Responses to Despre pietrele vii

 1. gold price says:

  Localnicii şi-au construit case din trovanţi tocaţi Muzeul Trovanţilor este un loc unic în ţară, unde pietrele imense, cu forme ciudate “cresc” parcă din pământ. “Noi am încercat să punem lacăte şi să protejăm aceşti trovanţi, dar de foarte multe ori găsim lacătele sparte. Mulţi oameni intră în incintă şi iau aceste pietre, fără stăpân, pentru a le pune în faţa caselor. Intenţionăm să deschidem acolo un punct de documentare despre trovanţi, unde să oferim vizitatorilor pliante cu informaţii pe măsură” – a menţionat unul dintre membri Asociaţiei Kogayon, cea care se ocupă de administrarea muzeului. „Avem trovanţii în custodie, şi, de când au fost preluaţi de asociaţia noastră, am pus acolo o barieră şi lacăt, să nu mai intre oricine. Regulamentul rezervaţiei a fost transmis la Asociaţia pentru Protecţia Mediului. Încercăm astfel să mai limităm furturile, dar, din păcate în foarte multe licuri din judeţ pot fi văzuţi trovanţi de la Costeşti, deşi acest lucru nu este normal. Oamenii îi iau de acolo şi îi pun în faţa caselor, ca pe un fel de ornament, în loc să poată fi admiraţi de turişti acolo unde s-au format. Am văzut doi chiar şi la intrarea Muzeului de Geologie din Bucureşti, la Motel Topolog, pe la Bistriţa, la restaurantul Trei Stejari din Horezu. Din păcate, mulţi dintre localnicii din Costeşti au chiar case făcute din trovanţi tocaţi. Îi folosesc drept material de construcţie. Acum am pus barieră şi sperăm să nu mai poată trece cu maşinile, am delimitat rezervaţia cu panouri.” – spune Florin Stoican, responsabil în relaţia cu comunităţile locale din cadrul Asociaţiei Kogayon.

 2. bluze femei says:

  Am mai vazut Podul lui Dumnezeu la pestera Ponoarele, superb! Si stanca dochiei in ceahlau, tot la fel, wow si de zona asta chiar nu aveam idee 😀

 3. Ando says:

  Probabil ca la astia te referi :

  http://www.turismbuzau.ro/trovantii.html

  http://romaniamegalitica.blogspot.ro/2011/02/trovantii-din-ulmet-bozioru-buzau-tara.html

  Oricum, zona e atractiva : vulcanii noroiosi, tabara de sculptura de la Magura,
  iar ceva mai departe, lacul Siriu…asa ca, sa ai parte de vreme buna si excursie frumoasa !

 4. catherine says:

  Mai sunt unii în zona Buzăului, în fapt o zonă extrem de interesantă cu multe alte ciudăţenii mai mult sau mai puţin explicabile ştiinţific. O să ajung şi acolo.

 5. Ando says:

  Am vazut anul trecut pe Travelmix un reportaj despre acesti trovanti ,dar pozele de aici imi plac mai mult.Iar chestia cu indicatorul din sosea, e simptomatica pentru tara noastra…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: